MRP nedir, ne işe yarar?

Daha etkin bir üretim süreci için planlama, zamanlama ve envanter kontrolü yapmanızı sağlayan MRP nedir ve ne işe yarar?
İngilizce material requirement planning ifadesinin baş harflerinden oluşan MRP, malzeme ihtiyaç planlaması anlamına gelir. İşletmelerin birbirleriyle rekabet edip yenilikler üretebilmesi için kaliteli bir üretim yapma ihtiyacından doğan MRP sistemi, üretim için gerekli malzeme ihtiyaçlarını planlayarak iş süreçlerinizi ilerletirken zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. MRP, ürün için satın alma ve gönderme zamanlarını hesaplayabilmek için entegre olarak çalıştığı farklı program ve bölümlerden gelen üretim planları, stok ve ürün ağacı gibi verileri kullanır.
MRP sisteminin varlık amacı
Temelde bir MRP sisteminin üç amacı vardır:
Üretimi, malzemeleri, teslimat programlarını ve satın alma faaliyetlerini planlayarak üretimin verimliliğini artırmak, etkili bir satın alma yönetimi sunabilmek.
Mağazada mümkün olan en düşük malzeme ve ürün seviyesini korumak yani envanter yatırımını en aza indirmek
Müşteri hizmetlerini düzenleyip geliştirmek
MRP ne işe yarar?
Yatırım planlaması: Malzeme ihtiyaçları planlaması, işletmenizin kolaylıkla yatırım planlaması yapmasını sağlar. Üretimi ve verimliliği artırdığı için müşteriye sunulan hizmetin de geliştirilmesini amaçlar.
Üretim planlaması: MRP sistemleri, üretim sürecinin her aşamasını planlar, işletme faaliyetlerini de buna göre belirler. • Malzeme zamanı ve miktarı belirleme: MRP ile seri ve çoklu üretim yapan işletmeler, kullandıkları malzemeyi hangi aşamada ve ne miktarda kullanacaklarını malzeme planlaması ile tespit eder. Malzemeler de bu tespite göre hazırlanır. Malzemenin miktarı zamana göre de değişiklik gösterir. Bu bilginin detayını sonraki maddede görebilirsiniz.
Zaman yönetimi: MRP ile işletmeler üretimlerini zamanlara bölebilir. Böylece, sipariş programları günlük, haftalık ve aylık dilimlerde hazırlanabilir. Böylece bir ürün son üretim aşamasına göre tarihlendirilir, önceki aşamaları da o tarihten geriye tablolar halinde belirlenir. Böylece tüm evreler ortaya çıkar. Bu evreler için kullanılması gereken malzemeler de önceden belirlenip tablo üzerinden sabitlenir.
Talebe göre arz oluşturma yetisi: MRP, işletmelere talebe göre arz oluşturma şansı sunar. Zamana odaklı bir sistem olduğundan, işletmeler sipariş etmeleri gereken malzemeleri, farklı tedarik süreleri de olsa önceden ve yeterli bir vakit içerisinde hazırlama olanağına sahiptir.MRP ile malzemeler tedarik sürelerine varıncaya kadar planlanır. Böylece organizasyon üretimde herhangi bir tıkanıklık yaşamadan işler, malzeme ve kapasite kontrolü yapabildiği için işletme siparişlerin bekletilmesinin önüne geçer.
MRP hangi sektörlerde kullanılır?
Malzeme ihtiyaçları planlaması sisteminin kullanım alanı çok geniştir. Bu sisteme en çok ihtiyaç duyan ve tercih eden sektörleri listeleyelim: • İlaç sektörü
Yiyecek ve gıda sektörü
Tekstil sektörü
Kimya sektörü
Otomotiv sektörü
Elektronik sektörü
MRP ve ERP Farkı
Kurumsal kaynak planlaması olarak da bildiğimiz ERP, bir işletmenin kaynak, süreç ve bilgi koordinasyonunu sağlar. ERP sistemi tüm departmanlarla birlikte çalışan ve birbirleriyle iletişimini sağlayan ortak bir veritabanı sunarken, MRP kullandığınız yöntem ve içeriğe göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Henüz 1960’lı yıllarda geliştirilip bilgisayarsız olarak kullanılmaya başlanan MRP’nin ERP’nin atası olduğunu söylemek mümkündür. ERP’nin avantajlarını ve şirketiniz için yapabileceklerini de diğer bir yazımızda okuyabilirsiniz.

İçeriği sosyal medyada paylaş!

Benzer İçerikleri Keşfedin!

Tekprosis deneyimi için bize ulaşın!